Fietsonderdoorgang N361 Wiepoopad Winsum (in uitvoering)

De gemeente Het Hogeland in Groningen was op zoek naar een slimme manier om een verkeersveilige fietsverbinding te realiseren onder de provinciale weg N361 die loopt over het Winsumerdiep. De vraag aan de markt was een innovatieve oplossing voor het probleem binnen de gestelde eisen en budget. De Boer & De Groot bleek deze vraag het beste te beantwoorden en mocht daarmee het Design & Construct contract aangaan met de gemeente. In oktober 2020 zijn we gestart met de eerste werkzaamheden op locatie voor project 'Fietsverbinding Wiepoopad Winsum'. 

Wat gaan we doen?
Het duurzame ontwerp wat door De Boer & De Groot is bedacht betreft een circa 45 meter lange fietsonderdoorgang die bestaat uit een stalen frame met één centrale buisligger, geplaatst op slechts vier buispalen. De staalconstructie wordt opgebouwd uit een aantal modules die, in een toekomstige situatie, onafhankelijk van elkaar hergebruikt kunnen worden als aanlegsteiger, vissteiger of fietsbrug over een smalle watergang. Al het staalwerk wordt in het kader van duurzaamheid niet geconserveerd. 
Op de buisligger worden uithouders gelast waarop een houten dekconstructie (gordingen en dekplanken) wordt gemonteerd. Het houten dek (FSC-recycled hardhout) wordt voorzien van een innovatieve slijtlaag waardoor het dek een veilige ondergrond is en tevens als CO2-binder een bijdrage levert aan het milieu. In het leuningwerk van de nieuwe fietsonderdoorgang worden energiezuinige LED-armaturen geïntegreerd. Voor de taludtrap wordt gebruik gemaakt van materialen (betonplaten + opsluitbanden) die vrijkomen uit dit of andere projecten. 

Wiepoopad
Het Wiepoopad is in de huidige situatie bedoeld als gemeentelijke wandelpad. Fietsers moeten nu de N361 nog oversteken. Om een veilige fietsverbinding tussen het oostelijk en het westelijke deel van het dorp te realiseren is door de gemeente besloten de onderdoorgang onder de N361 tevens geschikt te laten maken voor fietsers. In het kader van het project ‘N361-Veilig’ draagt de provincie Groningen bij in de kosten. De aanpassing van het pad is onderdeel van herinrichting van de N361 binnen de bebouwde kom van Winsum.

Afgeronde projecten