Sluisdeuren Hindeloopen

In de Friese Elfstedenstad Hindeloopen is De Boer & De Groot gestart met het vervangen van sluisdeuren van de hier aanwezige 17e eeuwse schutsluis. Deze sluis vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum van de stad en de haven en IJsselmeer. 

Wat gaan we doen?
De twee houten binnen-ebdeuren van de sluis zijn aan het einde van hun levensduur. In opdracht van gemeente Sudwest Fryslân zijn onze vaklieden gestart met de realisatie van twee nieuwe houten deuren met ieder een afmeting van circa 2,7 breed en 2,7 meter hoog. Alle stalen onderdelen zoals de halsbeugels, paalmutsen, enzovoorts, worden zoveel mogelijk hersteld en hergebruikt. Ook de taats blijft behouden. In november 2020 zijn de nieuwe binnen-ebdeuren gereed en worden deze op hun plek gehesen in de sluis. 

Zuiderzeesluis
De schutsluis in Hindeloopen was voor de komst van het IJsselmeer een (Zuider)zeesluis. De sluis is erkend als Rijksmonument en wordt nog steeds met de hand bediend. De sluis en naastgelegen sluiswachterswoning werden in de 17e eeuw gebouwd. In de 18e eeuw volgde de bouw van de houten ophaalbrug over de sluis. 

Afgeronde projecten