Vervangen ophaalbrug Haaldersbroek Zaandam

Van gemeente Zaanstad heeft De Boer & De Groot de opdracht ontvangen tot het vervangen van brug Haaldersbroek (1927) te Zaandam. Deze ophaalbrug verkeerd in slechte conditie en dient in zijn geheel te worden vervangen.

Wat gaan we doen?
De brug over de Braakdijksloot wordt allereerst gesloopt. Een tijdelijke noodbrug zorgt ervoor dat de wijk toegankelijk blijft voor auto-, fietsverkeer en de hulpdiensten. Vervolgens wordt er een nieuwe paalfundatie voor de brug aangebracht en bijbehorend betonwerk uitgevoerd. Het nieuw te bouwen brugdek wordt gemaakt van staal in onze eigen staalhal en krijgt een afmeting van circa 2,8 bij 7,3 m1. Ook worden onder andere de oplegpunten en aandrijving van de brug in eigen beheer gerealiseerd. De bovenbouw (hameipoort en balans) worden door timmerlieden van De Boer & De Groot vervaardigd van hout. De werkzaamheden op locatie zijn gestart in augustus 2020 en duren naar verwachting tot en met januari 2021.

Karakteristieke brug
Het buurtschap Haaldersbroek is een van rijkswege beschermd stadsgezicht in de Zaanstreek. De nieuwe ophaalbrug is dan ook zo ontworpen dat het haar unieke karakter en historische uitstraling behoudt, maar wel voldoet aan de eisen van deze tijd.

Afgeronde projecten