Bouw zwemtrap IJsselmeer samen met leerlingen Technasium CSG Bogerman

Gepubliceerd: 24 april 2024


Samen met leerlingen van Technasium CSG Bogerman uit Sneek is op vrijdag 19 april 2024 een nieuwe betonnen zwemtrap op de dijk in het Friese Laaksum officieel geopend. Dit in het bijzijn van Wethouder Henk de Boer van Gemeente Súdwest Fryslân en Gedeputeerde Friso Douwstra van Provincie Fryslân. Na de openingshandeling sprongen vier leerlingen van hun zelf ontworpen trap het IJsselmeer in. 

In opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn leerlingen van de 3e klas Havo en VWO van het Technasium, als onderdeel van het vak Onderzoeken & Ontwerpen, met de uitwerking van een idee voor een zwemtrap aan de slag gegaan. Hierbij moesten zij onder andere rekening houden met veiligheid, flora en fauna en andere eisen van diverse verantwoordelijke partijen zoals Wetterskip Fryslan, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties. In samenwerking met De Boer & De Groot zijn de ideeën verder uitgewerkt en hebben we de leerlingen meegenomen in het proces rondom een vergunningsaanvraag.

Afgelopen maart mochten enkele leerlingen meewerken aan de realisatie van de trap wat plaatsvond bij Efko Beton in Uitwellingerga. Na het maken van een mal werd deze volgestort met speciaal hoogsterkte beton, wat valt in de hoogste milieucategorie. De trap is met een ontwerplevensduur van 50 jaar zowel duurzaam als circulair. Begin april hebben we de trap op de dijk bij Laaksum geplaatst. De realisatie van de zwemtrap voor zwemvereniging Laaksum wordt gefinancierd vanuit het initiatief Versterken Friese IJsselmeerkust (VFIJ). Dit is een samenwerking tussen het Rijk en de regio om de Friese IJsselmeerkust te versterken, te verbeteren en te verfraaien.

 

Meer nieuws

Onze projecten