Brug Vierhuis half om half gebouwd

Gepubliceerd: 19 augustus 2014


De werkzaamheden aan de nieuwe Ruijtenschildtbrug bij Vierhuis zijn gestart. Aannemerscombinatie De Boer & De Groot - Reef Infra bouwt de brug in twee delen, zodat het verkeer tijdens de bouw door kan blijven rijden. De oude brug vertoont scheuren en is toe aan vervanging. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar.

Half om half
De zaag gaat in de lengterichting door de oude brug, zodat er nog één helft over blijft voor het verkeer. De andere helft wordt gesloopt en vernieuwd. Zodra die klaar is, is de andere helft aan de beurt. De nieuwe Ruijtenschildtbrug wordt verhoogd naar 2.60 meter. Het fietspad naast de brug maakt plaats voor een parallelweg. Bewoners die bij de brug wonen krijgen hun oprit aan de nieuwe parallelweg. De snelheid op de provinciale weg gaat omlaag van 80 km/u naar 60 km/u.

Proef
Voordat de brug gedeeltelijk gesloopt wordt, voeren provincie, TU Delft en Rijkswaterstaat volgende week een proef uit. Zij willen testen welke last de brug nog kan dragen. De onderzoekers voeren de belasting langzamerhand steeds verder op, totdat de maximale draagkracht is bereikt. Zij kunnen dit meten met sensoren die aan de brug worden bevestigd. De proef levert waardevolle informatie op die gebruikt kan worden om de veiligheid van veel andere betonnen bruggen in Nederland aan te tonen.

Verkeershinder
Verkeer moet tijdens de proef en sloop- en bouwwerkzaamheden rekening houden met vertraging, omdat er maar één rijstrook beschikbaar is. Verkeer wordt geregeld met verkeerslichten en de maximumsnelheid gaat terug naar 30 km/u. Voor voetgangers en fietsers is er tijdens de bouw een hulpbrug.

bron: www.fryslan.nl

 

Meer nieuws

Onze projecten