Oplevering stadspodium en sluizen

Gepubliceerd: 3 juli 2015


Met de oplevering van de Grote en Kleine Sluizen én het nieuwe Stadspodium is Harlingen vanaf het water nog aantrekkelijker geworden. Vandaag hebben wethouder Maria le Roy en Herke de Groot (directeur van De Boer & De Groot) een rondje door de havens gevaren om dit zelf te ervaren.

Grote- en Kleine Sluis
De Grote en Kleine Sluis worden nog geheel met de hand bediend. Dit betekent dat beide sluizen moeten voldoen aan strenge ARBO eisen. Onlangs zijn beide sluizen door Harlinger aannemersbedrijf De Boer & De Groot aangepakt. De sluizen zijn voorzien van een extra leuning zodat de sluiswachter veilig over de sluis kan lopen. Daarnaast is de rinketlier aangepakt zodat deze beter draait. Beide sluizen zijn een Rijksmonument. Om de historische uitstraling van de sluizen te behouden is dan ook advies ingewonnen bij Lilian Fopma.

Harlingse Lilian Fopma is bij De Boer & De Groot in dienst voor zowel advies als uitvoering op het gebied van het conserveren en restaureren van ijzerwerken. Tijdens de vaartocht heeft Fopma verdere uitleg gegeven over de historische waarde van de sluizen en bruggen in Harlingen.  

Stadspodium
Het nieuwe stadspodium over de gracht van de Kleine Voorstraat is een initiatief van de Harlinger ruimtelijk ontwerper Peter Vredeveld. De opdracht is vervolgens verstrekt aan De Boer & De Groot. Zij hebben alle werkzaamheden zoveel mogelijk in de ochtenden uitgevoerd zodat er weinig overlast zou zijn voor de ondernemers en bezoekers. Op 27 juni is het Stadspodium al door de ondernemers geopend. Vanmiddag hebben Maria le Roy en Herke de Groot met de watertaxi aan de steiger aangelegd en genoten van een hapje en drankje op het podium, aangeboden door Restaurant "ONS".

 

Meer nieuws

Onze projecten