Sluisdeuren Hindeloopen

  • Naam project: Vervangen sluideuren
  • Opdrachtgever: 
  • Periode: 2020

In de Friese Elfstedenstad Hindeloopen heeft De Boer & De Groot de sluisdeuren van de hier aanwezige 17e eeuwse schutsluis vervangen. Deze sluis vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum van de stad en de haven en IJsselmeer. 

Wat hebben we gedaan?
De twee houten binnen-ebdeuren van de sluis waren aan het einde van hun levensduur. In opdracht van gemeente Sudwest Fryslân hebben onze vaklieden de realisatie van twee nieuwe houten deuren op zich genomen met ieder een afmeting van circa 2,7 meter breed en 2,7 meter hoog. Alle stalen onderdelen zoals de halsbeugels, paalmutsen, enzovoorts, hebben we zoveel mogelijk hersteld en hergebruikt. Ook de taats is behouden gebleven. In november 2020 waren de nieuwe binnen-ebdeuren gereed en werden deze op hun plek gehesen in de sluis. 

Zuiderzeesluis
De schutsluis in Hindeloopen was voor de komst van het IJsselmeer een (Zuider)zeesluis. De sluis is erkend als Rijksmonument en wordt nog steeds met de hand bediend. De sluis en naastgelegen sluiswachterswoning werden in de 17e eeuw gebouwd. In de 18e eeuw volgde de bouw van de houten ophaalbrug over de sluis. 

 

Categorieën
Sluizen

Meer projecten