Officiële heropening Oosterbrug Harlingen

Gepubliceerd: 5 september 2017


Na een periode van uitgebreide restauratie zal de Oosterbrug in Harlingen op zaterdag 9 september feestelijk worden heropend. Om 11:00 uur zal weerman en buurman Piet Paulusma de eerste boot officieel doorgang verlenen door het draaien van de brug. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Bij de restauratie van de Oosterbrug is gebruik gemaakt van ambachtelijke restauratietechnieken en is het oorspronkelijke ontwerp van gemeentearchitect P. van der Werf Jzn. uit 1900 zo dicht mogelijk benaderd. De brug is tegelijkertijd ook aangepast aan de eisen waar in 2017 aan moet worden voldaan. Klik hier voor meer informatie en foto's van het restauratieproces. 


Open Monumentendag

De heropening van de Oosterbrug valt samen met diverse activiteiten in het kader van de Open Monumentendag in de gemeente Harlingen. Van 11:00 uur tot 16:00 zijn het bestuur van de Monumentenstichting Harlingen en medewerkers van de hoofdaannemers De Boer & De Groot civiele werken b.v. en Oosterhof Holman Beton en Waterbouw in stands bij de drie bruggen aanwezig. Er zijn foto’s te bekijken en er is informatie te krijgen over de restauraties van de Oosterbrug en Franekereindsbrug maar ook van de Grote Sluis en de Kleine Sluis. Om ook basisschoolkinderen bij de opening te betrekken, bieden De Boer & De Groot en Oosterhof Holman twee groepen acht een rondvaart aan om een en ander vanaf het water te bekijken.

Naast de drie bruggen en de sluizen zijn deze dag nog een vijftiental bijzondere objecten in de stad te bezichtigen, zoals onder andere het eveneens gerestaureerde Entrepotgebouw aan de Willemshaven, de Loge Deugd en IJver aan de Lanen en het Stadhuis aan de Noorderhaven.

Achter de schermen wordt inmiddels ook al lange tijd gewerkt aan restauratie van de laatste van de drie bruggen, de Singelbrug. Op maandag 18 september zal worden gestart met de werkzaamheden. Deze brug uit 1908 zal naar verwachting in mei 2018 weer teruggeplaatst worden als verbinding tussen het Franekereind noordzijde en de Noorderkade over de Noordoostersingel. Een markant punt in de beroemde Elfstedenroute en een van de meest gefotografeerde locaties in Harlingen staat er dan weer prachtig bij.

Bron: monumentenstichting Harlingen

 

Meer nieuws

Onze projecten