Restauratie Kerkpoortsbrug Harlingen

  • Naam project: Restauratie Kerkpoortsbrug
  • Opdrachtgever: Gemeente Harlingen
  • Periode: september 2022 - augustus 2023

In opdracht van Gemeente Harlingen heeft De Boer & De Groot de Kerkpoortsbrug uit Harlingen gerestaureerd. Dit in navolging op de eerdere ‘3 bruggen’ in Harlingen die zijn gerestaureerd in opdracht van de Monumentenstichting van deze stad. De Kerkpoortsbrug is een ruim 17 meter lange en 4,6 meter brede, gelijkarmige draaibrug uit 1863. Destijds vervaardigd in Den Haag in de ijzergieterij 'De Prins van Oranje - Weduwe A. Sterkman & Zoon'. De fiets- en voetgangersbrug ligt in het centrum van Harlingen en verbindt de noord- en de zuidzijde van het Rozengracht met elkaar. De brug wordt met de hand bediend en in het hoogseizoen dagelijks gedraaid. 

Wat hebben we gedaan

Op dinsdag 20 september is de Kerkpoortsbrug van haar draaipunt gehesen en naar het terrein van De Boer & De Groot in Harlingen getransporteerd. De brug is hier eerst ontdaan van ondere andere het houten brugdek en grondig schoongemaakt. Vervolgens is de brug naar straal- en coatingbedrijf Van der Wal in Boazum gebracht waar deze volledig is schoongestraald. Hierdoor kon de staat van het staalwerk van de brug nauwkeurig worden beoordeeld. Op basis van de uitkomsten is aansluitend het restauratiewerk gestart. Ditzelfde geldt voor de revisie van de aandrijving en bewegingswerk van de brug. De brug is tijdens de restauratie weer in oude staat hersteld en daardoor smaller geworden, hierdoor is de rijbaan is nu echter weer breder. Dit komt doordat de voetpaden zijn verwijderd. Hier is voor gekozen om het beeld van de brug weer grotendeels terug te brengen naar hoe deze er oorspronkelijk uitzag. Ditzelfde geldt voor het terugbrengen van de oude kleuren van de brug. 

In juli 2023 is de brug weer teruggehesen op haar plek en kon na divers afstel- en betonwerk de brug begin augustus weer worden opgensteld voor fietsers en voetgangers. 

Meer lezen over het restauratieproces? Een tussentijds voortgangsverslag van de restauratie (maart 2023) vind je hier. 

Noodbrug

Begin oktober 2022 is er een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug geplaatst ter hoogte van de huidige bruglocatie zodat fiets- en voetgangers gebruik kunnen blijven maken van de route via de Rozengracht naar het centrum van de stad. 

 

Categorieƫn
Bruggen Restauratiewerk

Meer projecten