Restauratie Kerkpoortsbrug Harlingen

(Momenteel in uitvoering)

  • Naam project: Restauratie Kerkpoortsbrug
  • Opdrachtgever: Gemeente Harlingen
  • Periode: september 2022 - medio 2023

In opdracht van Gemeente Harlingen gaat De Boer & De Groot de Kerkpoortsbrug restaureren. Dit in navolging op de eerdere ‘3 bruggen’ in Harlingen die zijn gerestaureerd in opdracht van de Monumentenstichting van deze stad. De Kerkpoortsbrug is een ruim 17 meter lange en 4,6 meter brede, gelijkarmige draaibrug uit 1863. Destijds vervaardigd in Den Haag in de ijzergieterij 'De Prins van Oranje - Weduwe A. Sterkman & Zoon'. De fiets- en voetgangersbrug ligt in het centrum van Harlingen en verbindt de noord- en de zuidzijde van het Rozengracht met elkaar. De brug wordt met de hand bediend en in het hoogseizoen dagelijks gedraaid. 

Wat doen we

Op dinsdag 20 september is de Kerkpoortsbrug van haar draaipunt gehesen en naar het terrein van De Boer & De Groot in Harlingen getransporteerd. De brug wordt hier eerst ontdaan van ondere andere het houten brugdek en grondig schoongemaakt. Vervolgens gaat de brug naar straal- en coatingbedrijf Van der Wal in Boazum waar deze volledig wordt schoongestraald. Hierdoor kan de staat van het staalwerk van de brug nauwkeurig worden beoordeeld. Op basis van de uitkomsten gaat aansluitend het restauratiewerk van start. Ditzelfde geldt voor het draaipunt en bewegingswerk van de brug. De werkzaamheden nemen naar verwachting circa 9 maanden in beslag. 

Noodbrug

Begin oktober wordt er een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug geplaatst ter hoogte van de huidige bruglocatie zodat fiets- en voetgangers gebruik kunnen blijven maken van de route via de Rozengracht naar het centrum van de stad. 

 

Categorieën
Bruggen Restauratiewerk

Meer projecten