Vervangen ophaalbrug Haaldersbroek Zaandam

  • Naam project: Ophaalbrug Haaldersbroek
  • Opdrachtgever: Gemeente Zaanstad
  • Periode: augustus 2020 - januari 2021

Van gemeente Zaanstad heeft De Boer & De Groot de opdracht ontvangen tot het vervangen van brug Haaldersbroek (1927) te Zaandam. Deze ophaalbrug verkeerde in slechte conditie en diende in zijn geheel te worden vervangen.

Wat hebben we gedaan?

De brug over de Braakdijksloot is allereerst gesloopt. Een tijdelijke noodbrug heeft ervoor gezorgd dat de wijk toegankelijk bleef voor auto-, fietsverkeer en de hulpdiensten. Vervolgens hebben we een nieuwe paalfundatie voor de brug aangebracht en bijbehorend betonwerk uitgevoerd. Het nieuw gebouwde brugdek is gemaakt van staal in onze eigen staalhal en heeft een afmeting van circa 2,8 bij 7,3 m1. Ook zijn onder andere de oplegpunten en aandrijving van de brug volledig in eigen beheer gerealiseerd. De bovenbouw, bestaande uit de hameipoort en balans, zijn door timmerlieden van De Boer & De Groot vervaardigd van hout. De werkzaamheden op locatie zijn gestart in augustus 2020 en hebben tot en met januari 2021 geduurd.

Karakteristieke brug

Het buurtschap Haaldersbroek is een van rijkswege beschermd stadsgezicht in de Zaanstreek. De nieuwe ophaalbrug is dan ook zo ontworpen dat het haar unieke karakter en historische uitstraling kon behouden, maar wel voldoet aan de eisen van deze tijd.

 

Categorieƫn
Betonbouw Bruggen Staalbouw

Meer projecten