Sluizen

Sluizen, ook wel sas genoemd, zijn een waterkering tussen twee aansluitende wateren met een verschillend waterpeil. Vaak zijn sluizen zo gebouwd dat ze middels beweegbare sluisdeuren schepen door kunnen laten. Nederland telt momenteel zo’n 2000 sluizen, welke zowel voor de waterhuishouding als voor de scheepvaart (schutsluizen) van belang zijn.

Bestaande sluizen zijn vaak al oud en hebben dan ook regelmatig onderhoud nodig of moeten grondig gerestaureerd worden. Zo is onze afdeling betontechniek ervaren met onderhoud en renovatie van betonnen onderdelen van sluizen, maar hebben we ook ruime ervaring met het restaureren van sluisdeuren. We kijken altijd naar de mogelijkheden om de onderdelen te herstellen in de oude glorie, maar in sommige gevallen moeten er elementen (bijvoorbeeld sluisdeuren) compleet opnieuw gemaakt worden. In dat geval is het ook altijd het doel om het authentieke karakter te behouden.

Ook zijn we betrokken bij de bouw/aanleg van nieuwe sluizen. Zo is in 2011 in Amsterdam de eerste sluis met betonnen sluisdeuren ter wereld in gebruik genomen. Sluis IJburg (sluis 124) is door De Boer & De Groot gebouwd in opdracht van Gemeente Amsterdam. Een bijzonder project wat werd gewaardeerd met de Betonprijs 2011 in de categorie 'Constructies in de Waterbouw'. 

Projecten met sluizen Terug naar wat kunnen wij